24 септември 2007

позиция

Нещо определено не ми харесва как изглежда учителската стачка.Особенно не ми хареса някакво социологическо проучване което се разпространяваше из новините снощи.
Аз си имам своя си позиция по темата.И тя е малко по-различна.
Не е нормално един учител,от който пряко зависи бъдещето на нацията да живее с 300 или 400 лева.Обаче точно толкова е ненормално и един възрастен човек,който пази историята на нацията да живее с 200 лева.Пенсията на моята баба беше 43 лева.Беше болна,не можеше да ходи и не можеше да работи нито като чистачка нито като миячка..
Снощи до 21.30 в къщи не бяхме сигурни дали децата ни ще идат или няма да идат на училище.И не бяхме сигурни как трябва да си планираме следващия работен ден.В който трябва да изкараме кинти да си платим данъците от които се плащат заплатите на учителите...Това не ми хареса.Но и други неща не ми харесват..
На учителя с любов....
Къде я?
Децата ни са тъпи,прости,невъзпитани,арогантни,неуважителни! И се държат безобразно с учителите си.И ако някой само си помисли да го спори да замълчи! Да влезе в училището и да погледа отстрани какво се случва в класните стаи.
Ако вас някой ви ругае,ако ви крещи,ако ви се плези,ако ви дразни дали ще можете да си свършите добре работата?..Няма да можете! А учителите нямат избор.Трябва да си свършат работата докато ги ругаят...
Според мен за учителите трябва да има психологически тест по два пъти годишно.Дали ги е изкривила работата в българското училище и дали не таят скрита омраза към нашите деца.
Сигурно никой не си дава сметка че абсолютно без да се поколебаем всеки ден прехвърляме отговорността за децата си поне за 5-6 часа върху техните учители.И ако недай се случи нещо жална им майка...Големи сме прасета....
Скоро някой някъде дали е срещал призван учител? Да сподели ако е срещал.Аз май не съм...
Не бих работила като учител.За никакви пари...

3 коментара:

Анонимен каза...

Как се става добре платен адвокат? Скъсваш си задника от зубрене за кандидатстудентските изпити по История и Литература, изкарваш над пет и на двата изпита, приемат те Право в СУ, псоле още пет години си късаш задника да зубриш теория, практика, закони и кодекси, държиш тежки устни изпити върху феномелнани обеми информация, после стажуваш безплатно, след това получаваш ниска заплата, учиш още много години детайлите на работата и чак на 40 години, ако имаш късмет, вече си добре платен адвокат.
Как се става беден учител? Не те приемат никъде и записваш филология. Пет години преписваш или взимаш изпитите с царски пищови. После стажуваш и започваш в някое училище да преподаваш. Ако имаш късмет, на 40 години пак си беден даскал. И ако нямаш акъл.
Аз бих работил като учител, защо? Има толкова много начини да се изкарват добри пари: частни уроци, курсове, частни училища, издаване на сборници, учебници и учебни помагала. Ето това са призваните учители. Те не са бедни и на тях много много не им пука за стачката. те няма да се грижат за детето ти, докато бачкаш, но поне ще се научат да го научат на нещо. Те с само 1% от българските преподаватели.

Анонимен каза...

Исках да кажа: *педагогика.
Филолозите да ме прощават.

zlatkata каза...

съгласна