14 май 2008

полезна инфирмация

Тъй като имам малко време и реших че ще е полезно за много хора предавам тук полезна информация за окончателно завъщащите се от чужбина българи.Скоро слушах с огромен интерес лекции за европейското митническо законодателство и понеже за никой който ме познава не е тайна,че съм крайно разсеян човек и забравям много и за мен ще е полезно да съхраня някъде тази информация.
Ако се прибирате окончателно в страната след дълго и продължително пребиваване в чужбина имате право да внесете личното си имущество и това на семейството ви като ползвате митнически облекчения по Регламент 918/83 на Съвета на Европа.Което означава:
1.Трябва през последните 12 месеца да сте пребивавали постоянно в трета страна.
2.Като това в никой случай не означава че ако сте си идвали в България за по 2-3 дни да си свършите нещо губите правата си за безмитен внос.
3.Личното Ви и домакинско имущество не бива да е чисто ново,тоест ако хладилника Ви е чисто нов си плащате мита за него,ако е старият употребяван не плащате нищо.
4.Имате право да си внесете безмитно яхтата,мотопедите,мотоциклетите,хеликоптера и четирите модела автомобили ,по два за всеки от семейството Ви/в кръга на шегата казано.Всъщност няма ограничения за броя на превозните средства за които бихте могли да поискате освобождаване от вносни мита,стига да не е очевадно че са закупени с търговска цел/.Изрично да подчертая че ако имате един кабриолет,един джип,една лимузина и един пикап може да ги внесете и да ползвате освобождаване от вносни мита.
5.Освобождаването от вносни мита не Ви освобождава от акциз!!!
6.Трябва да можете да докажете че Вашето имущество е било Ваша собственност поне шест/6/ месеца преди да напусне страната от която идвате.
7.Шестте месеца могат да включват и времето в което пътуват вещите Ви,но внимавайте в тези срокове обичайно има уловки да не си навлечете беля.
8.Шестте месеца не включват времето в което вещите Ви са влезли на територията на Европейската общност и са държани складирани някъде.
До датата на пресичане на границата на ЕU.
Особенно за автомобилите и другите превозни средства от регистрационния талон трябва да е абсолютно ясно без препратки и уговорки че същото е било собственност на Вас,семейството Ви или на лизинговата компания,за което имате надлежни документи.
9.За да получите право да си внесете имуществото и да ползвате освобождаване от вносни мита трябва да си подадете искане-молба до началника на митническото учреждение в района на което попадате по адрес на лична карта.
10.Ако възнамерявате да си получите имуществото на няколко пратки то трябва да се случи до 12 месеца от датата на установяване на митническата територия на Европейската Общност.
11.Ако си получавате личното имущество на няколко пратки при първоначалното подаване на Молба за освобождаване трябва да представите абсолютно точен списък на цялото имущество за което искате да ползвате освобождаване. При всяко следващо идване на багаж Ви се отмята това което е пристигнало.
Това е най най грубо и най най важното.И не засяга тези ,които се женят за чужденци и пренасят лично имущество.Както не засяга и наследствата,получени в чужбина.
Когато имам време пак ще понапиша за нещо друго интересно.

Няма коментари: