14 май 2007

Сладко

Тук имах желание да напиша нещо друго,но вероятно някой щеше да е шокиран.Затова шока ще го прехвърля в по-лично пространство а тук ще оставя малко удоволствие:)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Един от начините да покажа на някой че много го обичам:))

Крем- торта Тирамису

Продукти:
1 кутия сирене маскрапоне/около 480 грама/
1 малка кофичка сметана
6 яйца
1 чаена чаша захар
20-30 гр. ром
20-30 гр. ликьор Бейлис или Амарето
1 голям пакет италиански бишкоти/с 3 или 4 малки пакета вътре/
4-5 студени кафета
Няколко капки лимонов сок
1 супена лъжица пудра захар
Какао и малко парче шоколад за поръсване
Отнема около 15-20 минути за приготвяне:)
Отделят се жълтъците от белтъците.Жълтъците се разбиват със захарта докато стане на паста.Прибавя се сиренето маскрапоне и сметаната.Разбива се хубаво,след това се прибавя рома и ликьора.Белтъците се разбиват с 4-5 капки лимонов сок и 1 лъжица пудра захар.Прибавят се накрая.
Бишкотите се топят в студеното кафе и се редят веднага в не много плитка тавичка,може и по-натъпкани,може и по разредени.Отгоре се заливат с готовия крем.След това се реди още един ред бишкоти и още веднъж се залива с крем.Най отгоре през цедка се поръсва с какао да покрие плътно и върху него се настъргва малко черен шоколад.Оставя се да се охлади поне 1-2 часа след което се изяжда за 3 секунди и половина :))

2 коментара:

Fenia каза...

А такаааа, а мен ма не обичаш, така ли? Защо нивгашка не си ми правила такваз' тортица?:(

Fobos каза...

Може да не е много уместен моментара, но... снимката ми прилича на някой хималайски връх и то при доста неблагоприятни климатични условия...

Иначе сигурно е хубава тортата, де :-)